Alles over de hoogwerker

Voor elke klus op hoogte vind je bij Safety Rent een geschikte hoogwerker. Wil je een hoogwerker huren? Hier lees je alles wat je moet weten over dit werktuig.

Wat is een hoogwerker?

Een hoogwerker, oftewel hoogtewerker, is een machine dat als werktuig kan worden ingezet. Met dit hulpmiddel kun je personen en werkmaterialen tot een bepaalde hoogte heffen. Ook kun je met een hoogwerker in een veilige werkomgeving – het platform of de werkkorf – op hoogte werken.

Onder de verzamelnaam hoogwerker vallen verschillende soorten machines. Wat hoogwerkers kenmerkt is dat je met dit materieel veilig op hoogte kunt werken. De arm, oftewel giek, van een hoogwerker wordt elektrisch met accu’s, met een verbrandingsmotor of met een combinatie daarvan aangedreven. Middels een hydraulische beweging wordt de arm verlengd waardoor het werkplatform of de werkkorf naar de gewenste hoogte geheven kan worden. De arm van de hoogwerker kan horizontaal en verticaal verlengen middels een uitschuif mechanisme of via een zogenaamd knik systeem. Ook zijn er hoogwerkers die uitsluitend verticaal kunnen bewegen. Deze schaarliften of schaarhoogwerkers bewegen door middel van X-vormige scharen die hydraulisch in- en uit elkaar gedrukt worden en zo het platform of de werkkorf recht omhoog brengen.

Hoogwerkers bestaan uit een chassis of onderwagen die voorzien zijn van wielen met banden of rubber tracks (rupsbanden). Meestal kunnen deze wielen op hun as draaien, wat de hoogwerker zeer flexibel en wendbaar werktuig maakt. Op de onderwagen zit de bovenwagen gemonteerd. De bovenwagen is opgebouwd uit de arm en een contragewicht dat de machine in balans houdt tijdens het heffen. Vaak kan de bovenwagen ook tot een bepaalde hoek of zelfs oneindig draaien, wat de flexibiliteit nog verder bevorderd. Ook het werkplatform of de werkkorf die zich aan het uiteinde van de arm bevindt, draagt hieraan bij. Deze beweegt zich namelijk afzonderlijk van de arm, de onder- en bovenwagen en blijft hierdoor altijd horizontaal. Veel hoogwerkers bieden ook de optie om het werkplatform of de werkkorf 90 graden links- en rechtsom te draaien en om het platform te verlengen middels een uitschuif mechanisme.

Een hoogwerker besturen

Hoogtewerkers kunnen vanuit zowel de werkkorf als de onderwagen bediend en bestuurd worden. Op beide plekken is een bedieningspaneel aanwezig en met de boven bedieningen kunnen alle functies van de hoogwerker worden aangestuurd. De meeste hoogwerkers kunnen ook over (kleine) afstanden gereden worden vanuit de werkkorf. Dit maakt de hoogwerker een zeer mobiel werktuig, omdat je met de machine gemakkelijk elke plek kunt bereiken

Het is goed om te weten dat een hoogwerker standaard op de rem staat. Het werktuig kan enkel verplaatst worden wanneer de rij functie door de bestuurder is ingeschakeld. Hierdoor kun je gegarandeerd veilig en stabiel op hoogte werken.

Wanneer je een hoogwerker wilt gaan besturen of op hoogte wilt werken heb je de juiste certificering nodig, moet je minimaal 18 jaar oud zijn en aan de vereiste veiligheidsvoorschriften van de werklocatie voldoen. Daarnaast heb je vaak een specifiek rijbewijs nodig om de hoogwerker te verplaatsen. Safety Rent kan het transport van de gehuurde hoogwerker ook voor je uit handen nemen.

Waarvoor gebruik je een hoogwerker?

Een hoogwerker gebruik je voor elke klus op hoogte, zowel wanneer je op een  hoogte moet werken als wanneer je werk materialen wilt heffen. De Arbeidsomstandighedenwet (Arbo) richt zich onder andere op het belang van veilige werkomstandigheden. Door veranderingen in de wetgeving is in veel gevallen het gebruik van ladders niet langer toegestaan. Een hoogtewerker is dan een van de alternatieven die in het bedrijfsleven veel wordt ingezet.  

Een hoogwerker huren

Een hoogwerker huur je natuurlijk bij Safety Rent! Wij hebben een ruim aanbod aan verschillende soorten hoogwerkers en zijn gespecialiseerd in het onderhoud de machinerie. Onze deskundige medewerkers bieden complete service op locatie, kunnen je ondersteunen bij het transport van de gehuurde hoogwerker en geven je graag persoonlijk advies. Vraag vandaag nog vrijblijvend een offerte aan!

ONS VERHUUR AANBOD

Spinhoogwerker

Spinhoogwerker

Wij bieden een zeer breed assortiment compacte en wendbare spinhoogwerkers tegen uiterst scherpe prijzen.

autohoogwerker

Autohoogwerker

SafetyLift is importeur van het merk ”Socage “ . Dit merk heeft een breed assortiment autohoogwerkers in de categorie B- C1 en groot rijbewijs.

zelfrijdendehoogwerker

Zelfrijdende hoogwerker

Wij bieden zelfrijders aan die zowel elektrisch als met dieselmotor leverbaar zijn en onderscheiden zich onder andere door de prestaties die het bedieningsgemak maximaliseren.

schaarhoogwerker

Schaarhoogwerker

De schaarhoogwerker is bijzonder populair omdat deze compact, flexibel inzetbaar en uiterst wendbaar is.

rupsschaarhoogwerker

Rupshoogwerker

De rupshoogwerker is bijzonder populair omdat deze compact, flexibel inzetbaar en uiterst wendbaar is.

aanhangwagenhoogwerker

Aanhanger hoogwerker

Compact voor achter eigen auto (BE), ook met zelfaandrijving te bedienen vanuit de werkkorf. Ideaal voor gevelreiniging, glazenwasser en hovenierswerk.

Meer informatie

Lees meer over onze hoogwerkers

Neem contact met ons op